Влада повинна робити кроки, щоб захистити українців, які працюють за кордоном

Влада повинна робити кроки, щоб захистити українців, які працюють за кордоном

У списках партій, що балотуються до парламенту, немає людей, які б займалися роботою з трудовими мігрантами, їх захистом за кордоном та поверненням в Україну. Чому так відбувається? Наші трудові мігранти практично не беруть участь у голосуванні і тому не цікавлять політиків.

Від трьох до п’яти мільйонів українців, які зараз знаходяться за кордоном, не отримують захист від нашої держави. І невідомо, чи хтось після виборів згадає про українців за кордоном і буде з ними працювати.

При цьому, треба дивитись на те, що Чехія в два рази збільшила квоту на дозволи на роботу для українців, Німеччина з наступного року відкриває свій ринок праці для громадян з країн поза межами ЄС.

Таким чином ми бачимо, що трудова міграція не буде зменшуватися, європейські країни активно конкурують за українців і це вигідно нашим громадянам, бо вони можуть отримувати в декілька разів більші зарплати, ніж вдома.

В Україні не побудована сучасна соціально-економічна політика, немає розуміння, що ми будуємо, куди рухаємося, яким чином будемо захищати інвесторів, коли почне працювати прозора судова система…

І тому не можна казати, що трудова міграція українців буде зменшуватися.

 

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування