Nord Stream 2: Є черговий важливий голос підтримки для Польщі та України
https://images.unian.net/photos/2017_01/1485264709-8544.png

Nord Stream 2: Є черговий важливий голос підтримки для Польщі та України

17 британських політиків у листі заликають голову МЗС Велико Британії висловити спротив проти будівництва газопроводу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

17 британських політиків, у тому колишній лідер Консервативної партії Ієн Дункан Сміт, підписали лист голові Міністерства закордонних справ Велико Британії Борісу Джонсону з закликом про спротив щодо будівництва газопроводу «Північний потік 2» – повідомив у неділю «Sunday Telegraph».

«Ми переконані, що особливо в період зростаючої напруженості у відносинах з Росією, ви побачите абсолютну необхідність для Великої Британії взяти участь у забезпеченні гарантій безпеки та суверенітету нашим партнерам з НАТО на східному фланзі» – аргументували автори листа.

«Враховуючи те, що Кремль володіє контрольним пакетом акцій “Ґазпрому”, легко уявити, що новий газопровід консолідує вплив Росії на європейську економіку, викликаючи конфлікт між європейськими країнами та перетворюючи їх у заручників» – додали британські політики.

Як підкреслюється, позиція міжпартійної групи депутатів відповідає думці держсекретаря США Рекса Тіллерсона (листа написано до його звільнення 13 березня), «який вважає, що пропонований трубопровід послабить європейську енергетичну безпеку».

«Аналогічна позиція британського уряду, яка відповідає нашим головним партнерам в рамках НАТО, буде корисною для наших союзників у Польщі та Центральній Європі», – зазначили підписанти.

Водночас політики зауважили, що Nord Stream 2 позбавить Україну додаткових джерел доходу, що оцінюється в розмірі до 2 мільярдів доларів на рік від транзитних зборів, і може бути використаний для того, щоб зірвати постачання газу країнам Східної Європи або навіть позбавити їх цих поставок.

«У зв’язку з цим для Великобританії важливо висвітлити чіткі загрози в галузі безпеки, геополітики та економіки для миру та стабільності в Європі, які пов’язані з будівництвом та експлуатацією нового газопроводу між Німеччиною та Росією», – написали депутати, заявивши, що вони будуть вимагати парламентських дебатів на цю тему.