У польській столиці буде Музей Варшавського гетто
http://external.polskieradio.pl/files/d11c2a51-10c8-4e1a-9320-ba6f7bd2756d.file

У польській столиці буде Музей Варшавського гетто

Відкриття музею планується на 2023 рік, але тимчасові виставки мають з’явитися на його території раніше. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У центрі Варшави буде створений Музей Варшавського гетто. Гетто було закритим районом під час Другої світової війни, найбільшим таким у Європі, в якому окупаційна німецька влада утримувала єврейське населення. Музей міститиметься на вулиці Сєнна поблизу Центрального вокзалу, в будинку колишньої лікарні, що у воєнні роки знаходилася на території гетто.

Про плани відкрити музей повідомили на спільній прес-конференції прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький і віце-прем’єр, міністр культури Пйотр Ґлінський. Очільник уряду відзначив, що Музей Варшавського гетто матиме освітній характер. «Ми зможемо вшанувати великий, трагічний, драматичний подвиг повстанців Варшавського гетто, єврейських повстанців, які за безнадійних обставин боролися, насправді, за гідність, за те, щоб їхній крик був краще чутним. Бо його не чули», – сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький.

Директором нового музею став Альберт Станковський, який належить до Ради варшавського Музею історії польських євреїв «Полін». Глава Міністерства культури і національної спадщини звернув увагу, що Музей Варшавського гетто має бути сучасною установою. «Яка навчатиме про те, чим було Варшавське гетто, чим були інші гетто, чим був Голокост, Шоа. І я маю надію, що це буде також символ польсько-єврейського братерства і солідарності. Такі думки в ньому також будуть представлені, але передусім буде там представлена історична правда», – сказав міністр культури Пйотр Ґлінський.

Відкриття музею планується на 2023 рік, проте раніше на його території мають з’явитися тимчасові виставки.