Анджея Дуду закликали зупинити суперечливий закон
https://i.lb.ua/123/58/5a7436653fd32.jpeg

Анджея Дуду закликали зупинити суперечливий закон

Українсько-Польський форум партнерства закликав Дуду зупинити суперечливий закон про інститут національної пам’яті. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на LB.ua.

Українська частина «Українсько-польського форуму партнерства» звернулася до президента Польщі із закликом зупинити суперечливий закон про інститут національної пам’яті, який спричинив конфлікт з Україною та Ізраїлем.

«Українська частина «Українсько-Польського Форуму Партнерства» з великим розчаруванням і тривогою сприйняла схвалення обома частинами польського парламенту законодавчих рішень, які передбачають політичне з’ясування історичних взаємин між нашими народами.

Такі рішення не пропонують і не відкривають діалогу правди. Вони свідомо використовують взаємні образи нашого минулого, щоб спровокувати нові біди в майбутньому», – йдеться в документі.

Автори висловлюють жаль, що такий підхід стосується не тільки української історії, а й катастрофи Голокосту. «Ми засуджуємо такий підхід. Закликаємо відмежуватися від нього наших добрих польських друзів і колег, які представляють польську частину форуму», – йдеться у зверненні.

Зазначається, що прийнятий польськими депутатами акт розцінюється в Україні як спроба створити атмосферу тиску й залякування українців, які проживають у Польщі. «Такий крок є зловісним, оскільки повторює трагічні помилки, які не раз призводили до втрати державності обох наших народів», – говориться в тексті.

Експерти наголосили, що вони ось уже понад рік переконалися в тому, що мовчазне спостерігання за цілком очевидними агресивними діями, заснованими на політичному егоїзмі, не вирішує, а посилює двосторонні проблеми.

«Просимо наших колег застосувати свій авторитет, щоб зупинити остаточне схвалення законодавства, яке здатне істотно підірвати партнерство і довіру між нашими народами. Закликаємо Президента Республіки Польща, пана Анджея Дуду зупинити схвалений акт, щоб він не виявився символом нашої спільної історичної поразки», – йдеться в заяві «Україно-Польського форуму партнерства».