Опублікували закон про припинення дії договору про дружбу з РФ

Опублікували закон про припинення дії договору про дружбу з РФ

4 січня закон “Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією” (№0206) опубліковали у щотижневому збірнику нормативно-правових актів парламентського видавництва “Відомості Верховної Ради України”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Еспресо.

4 січня закон “Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією” (№0206) опубліковали у щотижневому збірнику нормативно-правових актів парламентського видавництва “Відомості Верховної Ради України”. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України.

“У №1 надруковано закон “Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з законом, припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією звільняє Україну від будь-якого зобов’язання щодо його виконання і не впливає на права, зобов’язання чи правове становище України, що виникли в результаті виконання названого Договору до припинення його дії, відповідно до статті 70 Віденської конвенції про право міжнародних договорів.

Верховна Рада України постановила припинити з 1 квітня 2019 року дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, учиненого 31 травня 1997 року та ратифікованого Верховною Радою України 14 січня 1998 року.

  • Нагадаємо, 6 вересня, РНБО України підтримала ініціативу президента щодо непродовження договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ на десять років. 17 вересня президент України підписав відповідний указ “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 р. “Про договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією”.
  • Договір було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (із подальшою автоматичною пролонгацією, якщо сторони не будуть проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума РФ – 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року – з моменту обміну ратифікаційними грамотами. Він закріплював принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов’язання держав не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.
  • 19 вересня указ президента України Петра Порошенка про припинення договору про дружбу з Росією набув чинності.
  • Порошенко передав генсеку ООН ноту про розрив договору про дружбу з Росією.
  • 11 грудня Закон про припинення дії договору про дружбу з Росією опубліковали у парламентській газеті “Голос України”.