Україна хоче зміни польського закону про ІНП
http://monitor-press.info/images/INFO/11nov/23/archhiwa.jpg

Україна хоче зміни польського закону про ІНП

Українська влада очікує від Польщі роз’яснення, і вважає, що новелізація закону про Інститут національної пам’яті має бути змінена. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Про те, що Україна вважає необхідною зміну новелізації закону стосовно польського Інституту національної пам’яті, повідомив український віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. 16 лютого він прибуде з візитом до Варшави, де заплановано його зустріч з віце-прем’єром, міністром культури Польщі Пйотром Ґлінським.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявив, що Україна зацікавлена в зменшенні напруги у взаєминах з Польщею. За його словами, погіршення відносин між обома країнами останнім часом нерідко штучно накручують різні політичні сили, в тому числі зовнішні чинники. Проте, з другого боку, як додав Павло Розенко, Україна не може не реагувати на нещодавню новелізацію польського закону про ІНП. Віце-прем’єр-міністр пояснив, що новелізація може впливати на права і свободи українців, зокрема тих, що перебувають у Польщі. «Ми очікуємо від польської сторони не лише роз’яснення (…). Ми вважаємо, що закон має бути змінений», – наголосив віце-прем’єр-міністр.

Зустріч польського та українського віце-прем’єрів узгоджено при нагоді візиту президента Польщі Анджея Дуди в Україну торік.

Проти новелізації закону про Інститут національної пам’яті Польщі виступили представники найвищої української влади, в тому числі президент і парламент. У новелізації закону про ІНП передбачено до трьох років позбавлення волі за заперечення злочинів українських націоналістів.