Україна відмовилася від участі у засіданні Радбезу ООН під головуванням рф
Ілюстративне фото pxhere.com/CC0 Domena publiczna

Україна відмовилася від участі у засіданні Радбезу ООН під головуванням рф

Українська делегація заявила, що підтверджує свою позицію щодо «нелегітимності окупації рф радянського постійного місця в Раді Безпеки». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Росія у четвер, 25 липня, скликала засідання Ради безпеки ООН на тему загроз міжнародному миру і безпеці: українська делегація відмовилася від участі. Повідомляє espreso.tv із посиланням на сайт постійного представництва України при ООН. 

Українська делегація заявила, що підтверджує свою позицію щодо «нелегітимності окупації російською федерацією радянського постійного місця в Раді Безпеки». Відтак, вони наголосили, що не вважають за можливе брати участь у засіданнях під головуванням рф, окрім невідкладних випадків. 

«Делегація України в ООН висловлює жаль у зв’язку з черговою спробою росії використати майданчик Ради для відбілювання своєї агресивної війни проти України та зняття з себе відповідальності за воєнні злочини та злочини проти людяності, які російські війська вчиняють в Україні. (…) Ми засуджуємо нинішню спробу, яка матиме подальший негативний вплив на довіру до Ради, особливо з огляду на те, що росія робить це з місця очільника», — йдеться у повідомленні. 

Українська делегація нагадала, що з вересня 2022 року це вже буде 16-те засідання, яке скликає рф, щоб розглядати питання «постачання зброї в Україну». На таких засіданнях представники росії звинувачують Україну, яка є жертвою агресії, у використанні зброї, зокрема наданої союзниками України, для захисту відповідно до статті 51 Статуту ООН.

espreso.tv/Д.Н.