Жодних спроб не було: В’ятрович розповів, чи вже мав розмову з Зеленським
Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Фото: prm.ua

Жодних спроб не було: В’ятрович розповів, чи вже мав розмову з Зеленським

Жодних спроб спілкуватися не було, більш того я не бачу жодних конкретних сигналів щодо того, яка власне буде гуманітарна політика нової команди. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ZiK.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, відповідаючи на запитання, чи вже мав розмову зі штабом Зеленського щодо подальшої гуманітарної політики в Україні, передає «5 канал».

«Ні, жодних спроб спілкуватися з їхнього боку не було, більш того я не бачу жодних конкретних сигналів щодо того, яка власне буде гуманітарна політика нової команди. Були якісь дивні заяви пана Харевіна, щодо яких я гостро і критично висловився. Він заявляв про те, що не можна викреслювати радянське минуле, тому що це «наше все» в минулому України, потім виявилося, що пан Харевін не є членом команди Зеленського. Були ще якісь заяви пана Разумкова, що ці питання, мова, історія, традиція, культура мають залишатися за дужками. Що це означає – незрозуміло. Тобто якою буде гуманітарна політика, якою буде політика національної пам’яті нової команди президента, незрозуміло», – сказав В’ятрович.

«Але в будь-якому випадку треба розуміти, що я очолюю центральний орган виконавчої влади. Це означає, що Інститут (національної пам’яті – ред.) є урядовою структурою. Тобто часто плутають, що нібито наш інститут підпорядковується президентській вертикалі, але так не є… Кадрові зміни чи зміни в напрямку роботи можливі тільки за умови переформатування уряду.

Я сподіваюся, що цього не буде, бо Україна має продовжити цю політику національної пам’яті, яка проводилася в останні 5 років. Якщо раптом відбудуться якісь перетворення в парламенті, а відповідно згодом і в уряді, які відіб’ються на діяльності Інституту національної пам’яті, то я в будь-якому випадку як історик, як громадський активіст буду продовжувати цю роботу, якою займаюся вже більше 20 років», – наголосив В’ятрович.