Новий перспективний проект на польсько-українському кордоні

Новий перспективний проект на польсько-українському кордоні

Одне з питань, яке визвало значний інтерес серед учасників XIII Форуму «Європа-Україна», який 4-5 лютого відбувся в польському Жешуві, стала презентація проекту індустріального парку Мостиський «Сухий порт» на землях Мостиської міської об’єднаної територіальної громади.

Презентація відбулась під символічним гаслом «На перехресті колій і кордону», що відображає основні стратегічні переваги і особливості планованого проекту, який реалізуватиметься на прикордонній території, де зокрема є унікальна можливість одночасних наявності і використання широкої і, так званої, «європейської» залізничних колій.

Перша презентація проекту саме в Жешуві, стала важливою ще і тому, що одним із співорганізаторів цьогорічного Форуму «Європа-Україна» було Підкарпацьке воєводство, яке безпосередньо межує з українським кордоном.

Тому проблематика транскордонного співробітництва і розбудови відповідної інфраструктури на польско-українському пограниччі є для Підкарпатського воєводства особливо важливими і цікавими в т.ч. з економічної точки зору.

Варто зауважити, що питання польсько-українського кордону, його інфраструктури і відповідних проблем була також окремо обговорені під час тематичної панелі «Транскордонна співпраця і усунення барєрів для польсько-українських підприємств».

Модератором цієї цікавої дискусії в Жешуві була один з провідних українських фахівців з тематики кордону, керівник громадської організації «Європа без бар’єрів» п.Ірина Сушко.

До речі, очолювана п.Іриною організація нещодавно підготувала кілька дуже якісних, цікавих і практично дуже корисних досліджень з тематики кордону, які в т.ч. безпосередньо стосуються Мостиського району. А згадані в цих дослідженнях проблематика і потреба розвитку в прикордонній зоні відповідної інфраструктури, логістики, промисловості переробки і цивилізованого бізнесу загалом стали одним із основних акцентів презентації індустріального парку Мостиський «Сухий порт».

Міський Голова Мостиськ п.Сергій Сторожук представив присутнім основні характеристики і потенціал Мостиської міської об’єднаної територіальної громади. Окремо п.С.Сторожук зупинився на особливостях Стратегії розвитку громади і деяких елементах концепції створення індустріального парку, які нерозривно пов’язані з стратегічними завданнями розвитку Мостиської громади.

Співповідачем презентації індустріального парку Мостиський «Сухий порт» також був і перший Віце-Президент Польсько-Української Господарчої Палати (ПУГП, Варшава) п.Олег Дубіш, який приймає активну участь в роботі відповідної ініціативної групи з створення і розвитку Мостиського індустріального парку.

До складу згаданої ініціативної групи також входить представник Торгово-Промислової Палати України в Польщі п.Олег Пятковський.

Польсько-Українська Господарча Палата приділяє значну увагу залученню польських та інших європейських інвестицій в розвиток української промисловості зокрема переробної, а також в розвиток логістичної та іншої інфраструктури українських регіонів. Палата також вже багато років займається проблематикою польсько-українського кордону і розвитку його інфраструктури.

Для Польсько-Української Господарчої Палати (ПУГП), надзвичайно важливою є і тематика транспорту і логістики оскільки без нормального і ефективного транспорту важко собі уявити не тільки розвиток економіки кожної з наших країн, але також зростання взаємної торгівлі і побудову повноцінних відносин між нашими суспільствами.

3 цих міркувань ПУГП є співорганізатором таких міжнародних заходів в Польщі, як Форум інтермодального Транспорту Fracht у Гданську, NaviRail в Щецині, а також Ваltiс Вusiness Forum в Свіноуйсцю, присвяченого співпраці в Регіоні АВС — Адріатичне, Балтійське, Чорне моря.

У вересні минулого року Палата організували участь великої групи підприємців з польського Примор’я в конференції і виставці Тгаns Expo Odessa, а 23-25 жовтня 2019 року візит в Києві спеціальної місії представників відомої міжнародної транспортної компанії TT-Line, яка з 1962 року займається морськими та іншими перевезеннями в регіоні Балтійського моря та виявила активну зацікавленість в співпраці з українськими партнерами зокрема тими , які займаються транспортними потоками в напрямку Балтійське-Чорне Море.

Під час форуму в Жешуві відбулись зустрічі і перемовини Голови Мостиської міської територіальної громади п.Сергія Сторожука і членів ініціативної групи з потенційними інвесторами проекту індустріального парку і міжнародними інституційними партнерами, які готові сприяти розбудові відповідної інфраструктури і промоції проекту Мостиського індустріального парку «Сухий порт».

 

Олег ДУБІШ

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати