Польський досвід у Першому форумі "Архітектори - Громадам"

Польський досвід у Першому форумі “Архітектори – Громадам”

Перший Форум «Архітектори – Громадам» відбувся 28 жовтня у Будинку архітектора у самому серці Києва. Організаторами виступили Національна спілка архітекторів України за підтримки ДП «Національні інфраструктурні проекти» Міністерства економіки України та Асоціація інвестиційно-привабливих громад України, які є партнерами Польсько-Української Господарчої Палати.

Перший Віце-президент ПУГП Олег Дубіш у своєму виступі розповів про можливості фінансування туристично привабливих об’єктів, створених на основі історико-культурної спадщини. Він  наголосив на тому, що туристична галузь України – це невикористаний потенціал, історично-культурні маршрути є ефективною формою залучення інвестицій, а конкурентноспроможність  туризму в регіонах залежить від стану культурної спадщини. Пан Дубіш презентував польську оцінку стану його культурної спадщини в України і Білорусі за 2020 рік, поділився з учасниками заходу прикладами з європейського досвіду туристичних шляхів, розповів про польські державні інструменти підтримки експорту та інвестицій.

Як приклад польських інвестицій в розвиток енергоефективності в Україні, Національне агенство з енергозбереження Республіки Польща КАРЕ презентовало на форумі проект Е-ЕТАР: Energy Efficiency Training and Auditing Project in Ukraine” – навчальний проект з енергетичної ефективності та енергетичного аудиту в Україні 2019-2021 рр. https://upmp.news/post_blog/energoefektivnist-v-ukrayini-mozhlivosti-dlya-gromad-uspishnij-dosvid-ta-perspektivi-prezentatsiya-e-etar/

Представники відповідних відділів українських ТГ змогли взяти участь у даному проекті. 

Загалом Перший Форум «Архітектори – Громадам» зібрав приблизно 150 гостей та майже 500 учасників онлайн трансляції. У 6 панелях виступили 30 спікерів – експертів з питань адміністративно-територіальної реформи, розвитку соціальної інфраструктури та благоустрою в громадах, просторового планування, історико-культурної спадщини на користь розвитку територій, програм міжнародної технічної допомоги,  ефективних практик розвитку та управління українських ТГ.

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства