Адвокат Вадим Чунжин: У Києві переплата за сезон опалення з одного будинку сягає понад 1500000 грн!

Адвокат Вадим Чунжин: У Києві переплата за сезон опалення з одного будинку сягає понад 1500000 грн!

Останні кілька років мешканці столиці були шоковані стрімким зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги. Найбільше зросли тарифи на опалення. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрпресс-инфо.

Якщо в питаннях вивозу сміття, електроенергії, споживання гарячої\холодної води, попри намагання відповідних служб і компаній здерти з мешканців якомога більше, все ж можна побачити більш-менш зрозумілі єдині норми розрахунку сум. То у питаннях опалення житлових/нежитлових приміщень, що становлять левову частку витрат будинків і ОСББ в холодний період, єдина схема, єдині справедливі параметри для нарахування наразі фактично відсутні або не застосовуються. Це дозволяє енергетичним компаніям нараховувати грабіжницькі суми та наживатися на тому, що люди, здебільшого, не можуть проконтролювати, спростувати, розібратися в нюансах і аргументовано представити іншу сторону.

Взагалі, у цій сфері мешканці будинків майже повністю беззахисні і залежать від «випадкових факторів», вправності і юридичної обізнаності голів ОСББ, а також доброчесності і професіоналізму керівництва обслуговуючих фірм. Хаос і непорозуміння створюють також відсутність єдиних трактувань лічильних приладів, принципів їх встановлення, взяття на облік, тощо. Якби там не було, попри те, що хтось готовий оплачувати будь-які суми, що приходять у квитанціях, все більше людей розуміють, що диявольські суми за опалення можна і треба оскаржувати в судовому порядку. Як це зробили мешканці будинку по вул. Героїв Сталінграда, 16-д.

Інформаційна агенція  «Укрпрес-Інфо» проводить власне розслідування по цій темі. Ми направили ряд запитів у профільні організації, Київраду, з метою отримати офіційні роз’яснення по низці спірних та незрозумілих питань. Це допоможе зрозуміти де, як і в чому криється «диявол обкрадання», і як можна його підкорити і домогтися справедливих, обґрунтованих тарифів на опалення та інші комунальні послуги.

Адвокат Вадим Чунжин, який зараз веде цю справу з мешканцями будинку на Героїв Сталінграду, 16-д  розказав, які основні проблеми виникають на шляху відновлення справедливості.

Адвокат Вадим Чунжин

— Дуже непросто вести справу, коли в мешканців будинків немає спільної позиції, навіть в окремій ініціативній групі. Але намагаємося все ж таки знаходити компроміси заради спільного блага. Також відчуваю серйозну протидію зі сторони певних зацікавлених сторін, — розповів адвокат.

Правник також відмітив, що дуже важко впливати на загальнодержавну тарифну політику і судитися з державними монополістами. Але, на його переконання, можна успішно протистояти грабуванню на території одного, або низки будинків/ОСББ, які знаходяться в одному місці і можуть виступати єдиним фронтом. Головне — об’єднуватись і діяти рішуче.

«Зараз монополісти разом із поплічниками користуються тим, що люди не можуть самостійно зрозуміти, чи законно їм виставляють такі величезні рахунки. Навіть у масштабах одного будинку – це величезні суми, що вже казати, про весь Київ! Та якщо ми доведемо, що більшість сум в цих будинках нараховані незаконно, хтось втратить дуже великий доход. Звичайно, це багатьом може не подобатись. Ці сили можуть наймати впливові юридичні фірми, які будуть всіляко заплутувати мешканців, вносити розлад у їх лави. Але я впевнений, що ми неодмінно доведемо правоту мешканців юридично, і доб’ємось встановлення нових, справедливих тарифів. Тим більше, люди втомились від тарифного свавілля, і готові об’єднуватись і боротись за свої права», — вважає адвокат.

Він зазначив, що наразі дуже непросто отримувати легітимні документи і експертні висновки, на підставі яких суд потім може виносити справедливе рішення, бо дуже часто їх видають ті ж самі структури, які стоять за підняттям тарифів і пограбуванням людей.

«Але, дякуючи співпраці з журналістами, які зі своєї сторони розслідують ці питання, ми можемо отримувати неспростовні докази, і готувати до суду міцну платформу, яка має стати базою для досягнення справедливості, встановлення обґрунтованої платні за опалення.

Наприклад, ми підрахували, що мешканці будинку 16-д по вулиці Героїв Сталінграда, лише за один опалювальний сезон переплачують близько півтора мільйони гривень! Ці гроші можна було б спрямувати на утеплення, ремонт, озеленення, та хоч розігрувати у щорічну лотерею для членів ОСББ)) — на користь усім мешканцям!», — говорить юрист.

Вадим Чунжин також розповів, що справа з будинком на Оболоні — це лише початок великого процесу, який може потягнути на своєрідну «тарифну революцію». Він сподівається, що нова влада, яка декларує відкритість та чесніть, не буде чинити опір у намаганні людей добитися справедливості, а, навпаки, підтримає цю ініціативу!

«Звичайно, маємо надію, що нова Верховна Рада, а потім і Київрада, будуть зовсім по-іншому дивитись на ці питання. Зі своєї сторони, ми вже робимо все можливе, щоб всі зміни відбувались у правовому полі. Ми почали велику справу і відкриті для співпраці з іншими будинками! Чим більше будинків підтримають наші позови, тим легше буде досягти мети, тим сильніше буде наша спільна позиція», — підсумував адвокат.

Редакція «Укрпрес-Інфо» продовжує власне розслідування і буде слідкувати за розвитком ситуації та інформувати читачів про хід справи.