Список кандидатів у Президенти України: хто подав документи у ЦВК
Список кандидатів у Президенти України, які подали документи у ЦВК / Фото з відкритих джерел

Список кандидатів у Президенти України: хто подав документи у ЦВК

Станом на 3 лютого 83 особи подали документи до Центральної виборчої комісії для участі у президентських виборах, які відбудуться у березні 2019 року. 28 із них Центрвиборчком зареєстрував. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на 24 канал.

Першим офіційно зареєстрованим кандидатом у Президенти України став екс-міністр екології та природних ресурсів України, юрист Ігор Шевченко, який подав документи в Центральну виборчу комісію в перший день передвиборчої кампанії – 31 грудня.

Окрім нього, в останній день 2018 року документи до ЦВК подав правозахисник та економіст з Броварів Володимир Ратуш. За його словами, з великими політичними силами він не пов’язаний, проте у минулому був членом партії “Народно-трудовий союз українців”. 

Вранці 3 січня документи до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом на виборах президента України подав лідер Соціал-демократичної партії, народний депутат з фракції “Блок Петра Порошенка” Сергій Каплін.

Четвертим офіційно зареєстрованим кандидатом у Президенти України став Валентин Наливайченко. За його кандидатуру 3 січня одноголосно проголосували делегати з’їзду партії “Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка “Справедливість”. Після цього, він одразу подав документи до Центральної виборчої комісії та пройшов реєстрацію.

Також 3 січня подав у ЦВК документи голова Аграрної партії Віталій Скоцик.

Міський голова Львова та лідер партії “Об’єднання “Самопоміч” Андрій Садовий останнім 3 січня подав документи до ЦВК для реєстрації кандидатом на виборах президента України.

10 січня документи до Центрвиборчкому подав Віталій Купрій – народний депутат, обраний у 2014 році в мажоритарному окрузі на Дніпропетровщині. До парламента він висувався від “Блоку Петра Порошенка”, однак у 2015 році вийшов з фракції БПП.

Ще одним кандидатом у президенти став очільник політичної партії “Наші” позафракційний народний депутат Євген Мураєв. Документи до ЦВК він здав 11 січня.

А вже у суботу, 12 січня, документи у Центральної виборчої комісії подав лідер політичної партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко. Він розповів, що вже вніс заставу у розмірі 2,5 мільйона гривень. За словами політика, більша частина суми – це гроші його партії, сам же Гриценко додав до застави власних 100 тисяч гривень.

15 січня Центральна виборча комісія отримала документи на реєстрацію від лідера партії “5.10” Геннадія Балашова, які подав уповноважений представник цієї партії.

16 січня документи для участі у виборах до ЦВК внесла народний депутат від “Блоку Петра Порошенка” Ольга Богомолець.

Окрім неї, документи до ЦВК в середу подав екс-голова Державної фіскальної служби Роман Насіров. Він йде на вибори як самовисуванець.

17 січня документи в ЦВК приніс кандидат у президенти від партії “Укроп”, нардеп та власник гірськолижного курорту “Буковель” Олександр Шевченко. Також цього дня особисто до ЦВК подав заяву та приніс документи для реєстрації “опоблоківець” Юрій Бойко.

21 січня до ЦВК з документами про реєстрацію кандидатом на посаду президента прийшов лідер “Радикальної партії” Олег Ляшко.

Народний депутат від фракції “Опозиційний блок” Олександр Вілкул і висунутий кандидатом у президенти від Соціалістичної партії України Ілля Кива подали документи до ЦВК 22 січня.

Також у вівторок документи до Центральної виборчрої комісії приніс народний депутат від фракції “Блоку Петра Порошенка” Аркадій Корнацький. Він йде на президентські вибори як самовисуванець.

Вранці 23 січня до ЦВК прийшла лідерка “Батьківщини” Юлія Тимошенко та подала документи для реєстрації кандидатом у президенти на виборах.

Окрім Тимошенко, до ЦВК у середу документи приніс лідер партії “Народний контроль” Дмитро Добродомов, екс-спікер Олександр Мороз, якого висунула “Соціалістична партія Олександра Мороза”, а також Руслан Кошулинський, якого висунула партія “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”.

У четвер, 24 січня, ще чотири кандидати у президенти принесли свої документи у ЦВК. Це Олександр Данилюк, Олександр Ковальчук, Денис Потапов та Володимир Блащук, які є самовисуванцями.

А вранці 25 січня документи у Центрвиборчком приніс Володимир Зеленський. Трохи згодом цього ж дня документи принесли лідер партії “Основа” Сергій Тарута та екс-голова Служби безпеки Ігор Смешко та екс-депутатка, колишній член “Партії регіонів” Інна Богословська

28 січня до Центрвиборчкому документи приніс Олександр Соловйов, який буде балотуватися у президенти від політичної партії “Розумна сила”, та самовисуванець, лідер Патріотичної партії України Микола Габер.

31 січня документи до ЦВК подав голова партії “Відродження”, народний депутат Віктор Бондар, якого у президенти висунула його політсила. Окрім нього, документи для реєстрації кандидатами в президенти подав лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко, самовисуванець Роман Безсмертний, кандидат від “Партії захисників України” Тарас Костанчук, позафракційний народний депутат України Віктор Кривенко.

Також 1 лютого документи до ЦВК подали п’ять осіб – Іван Качайло, Сергій Лисенко, Руслан Ригованов, Анатолій Губенко та Віктор Кривенко.

2 лютого документи для реєстрації кандидатом у президенти до ЦВК подала журналістка Юлія Литвиненко, висуванець від партії “Патріот”, економіст Андрій Новак, нардеп з “Народного Фронту” Юрій Тимошенко, висуванець від партії “Воїни АТО”, заступник командувача Сил спеціальних операцій, полковник Сергій Кривонос, висуванець від політичної партії “Стабільність” Василь Журавльов, а також – колишній нардеп від “Партії Регіонів” Володимир Олійник. Оскільки екс-регіонал перебуває у Росії, документи замість нього до ЦВК приніс уповноважений представник.

3 лютого документи до ЦВК, зокрема, подали колишній журналіст та висуванець від партії “Сила людей” Дмитро Гнап і Надія Савченко – висуванка від партії “Громадсько-політична платформа Надії Савченко”. Оскільки політик перебуває під арештом, за неї документи до ЦВК подали сестра Віра та помічниця Тетяна Проторченко. Згодом Віра Савченко повідомила, що віднесла документи сестри без необхідної застави у 2,5 мільйони гривень. Відсутність грошей у ЦВК представники Савченко пояснили тим, що в Конституції заставу не згадано серед вимог до претендентів на посаду глави держави.

Також в останній день реєстрації документи до ЦВК приніс самовисуванець Василь Марущанець – переможець волонтерського проекту “народний президент”, який не має відношення до жодної політичної сили. Окрім того, до Центрвиборчкому зі своїми документами прийшов чинний глава держави Петро Порошенко. Зареєструвався він таємно від преси, до ЦВК прийшов зі своєю дружиною Мариною. 

Наразі Центральна виборча комісія офіційно зареєструвала Ігоря Шевченка, Віталія Скоцика, Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Євгена Мураєва, Віталія Купрія, Геннадія Балашова, Ольгу Богомолець, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олександра Шевченка, Олега Ляшка, Олександра Вілкула, Іллю Киву, Аркадія Корнацького, Юлію Тимошенко, Дмитра Добродомова, Руслана Кошулинського, Олександра Мороза, Олександра Данилюка, Сергія Таруту, Інну Богословську, Володимира Зеленського, Ігоря Смешка, Миколу Габера та Юрія Дерев’янка.

Водночас ЦВК відмовила у реєстрації 22 особам – Олександру Ковальчуку, Костянтину Черкасову, Олександру Приданову, Віктору Лебединцю, Юрію Боярському, Володимиру Ратушу, Володимиру Василенко, Віталію Велідченку, Петру Рекалу, Сергію Фаренюку, Володимиру Блащуку та Денису Потапову, Олександру Жамойді, Дмитру Касьяненко, Ярославі Качановській, Олександру Соловьйову, Наталії Пилипенко, Євгенію Андрухіву, Олександру Тіщенку, Василю Чупею, Олександру Гокову та Петру Симоненку.

Документи у Центральну виборчу комісію можна подати до 3 лютого 2019 року. З ними потрібно також внести грошову заставу у розмірі 2,5 мільйона гривень. Реєстрація усіх кандидатів у президенти буде тривати до 8 лютого.

Президентські вибори відбудуться 31 березня 2019 року. Відповідно до опитувань найбільша кількість респондентів підтримують Володимира Зеленського. Чинний глава держави Петро Порошенко у рейтингах “Социс”; КМІС і Центр Разумкова – другий, а у досліджені “Рейтингу” – третій. Юлія Тимошенко у рейтингах “Социс”; КМІС і Центр Разумкова  – третя, а у досліджені “Рейтингу” – друга.